top of page

Driehoekskunde

Driehoekskunde in grote lijnen

Driehoekskunde helpt de samenwerking tussen familie, hun naaste en de professionals inzichtelijk te maken. Gedurende ons hele leven komen we in driehoeksrelaties terecht, beginnend bij de oerdriehoek van moeder, vader en kind.

​

Er ontstaat een nieuwe driehoek als ouders hun kind moeten toevertrouwen aan anderen, zoals de begeleidster op de kinderopvang of de leerkracht op school. Bij kinderen met een beperking begint het toevertrouwen voor ouders vaak veel al eerder, zij moeten hun kind toevertrouwen aan zorgprofessionals.

Als ouders ouder worden zie je vaak dat de rollen en verhoudingen tussen de ouder(s) en hun kind(eren) veranderen, de driehoek kantelt dan als het ware; de ouder gaat naar de top van de driehoek en wordt ondersteunt door zijn kind(eren). Wanneer de ouder meer zorg- en ondersteuning nodig heeft dan het kind(eren) kan bieden, moeten zij hun ouder aan de huishoudelijk hulp, thuiszorg of zorgprofessionals moeten toevertrouwen.

Zowel bij de driehoek met het kind in de top van de driehoek als die met de ouder wordende ouder(s) in de top maakt de familie plaats om de professional toe te laten, we spreken dan van de zorgdriehoek.

​

De professional sluit als laatste aan en vertrekt ook weer als eerste uit de driehoek doordat deze bijvoorbeeld een andere baan krijgt. Binnen Driehoekskunde noemen wij de professionals daarom ook wel de passanten. Omdat zij als laatste aansluiten in de driehoek zijn zij als eerste aan de beurt en verantwoordelijk om te investeren in de verbinding en samenwerking met de familie. Professionals zijn er dus niet enkel voor het kind, de cliënt of bewoner. De familie kan immers enkel de zorg of begeleiding voor hun kind, ouder of naaste toevertrouwen aan de professional als zij deze kennen.

De basis van de samenwerking is het onderlinge vertrouwen tussen de familie en professional. Vanuit dit vertrouwen ontstaat er een gelijkwaardige samenwerking waarbij beide vanuit hun eigen positie en rol goed kunnen zorgen voor hun kind, ouder of naaste.

In praktijk is het niet altijd zo simpel en kennen sommige samenwerkingen binnen de driehoek aardig wat uitdagingen. De praktijk laat zien dat, ondanks dat de theorie van Driehoekskunde vanzelfsprekend is, het niet vanzelf gaat.

Driehoekskunde biedt praktische handvaten om op een gedegen manier aan deze samenwerkingen te werken. Aan de hand van de principes; volgorde, verbinding en positie wordt er gebouwd aan een gezonde basis van de driehoek. Het diensten aanbod van Studio Zienergiek helpt daarbij.

Depositphotos_461275862_L[2399].jpg

CONTACT

Studio Zienergiek

06 22698243

  • LinkedIn
bottom of page